Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Så filéar du fisk

Trenden är tydlig: fler och fler köper hel fisk. Men hur gör man egentligen? Är det lika svårt att filéa fisk som man tror? Absolut inte, vi går igenom det hela från början till slut.

Först ska du veta att det är en helt annan smakupplevelse att köpa hel fisk. För att inte tala om konsistensen som blir mycket fastare i och med att fisken inte släpper vatten på samma sätt vid tillagningen. Det är också mer hållbart. Ja, du kan ta tillvara precis allt. Skrovet blir gott i en buljong och det blir mer mat att ta hand om. Ett tips för att förlänga hållbarheten är att rimma filéerna eller skära upp dem i portionsbitar och frysa in.

Så vad behövs det för redskap att filéa fisk? Jo, en flexibel filékniv. En tång eller pincett från badrumsskåpet. Och gärna ett par handskar för att slippa fisklukt på händerna.

Då sätter vi igång. Till vår hjälp har vi Michael Hanfot från Johan i Hallen & Bergfalk som visar hur du filéar regnbågslax.

Här visas momenten i snabbversion, spana in matskolan för ännu mer tydliga instruktioner.

1. Börja med att ta bort bukfenan. Lägg ett snitt bakom fenan. När du kommit till ungefär hälften drar du upp kniven för att få loss den.

2. Ta tag i den främre fenan med handen. Lyft upp och lägg ett snitt med kniven under fenan och bakom huvudet i 45 graders vinkel, hela vägen ner till ryggen.

3. Skär med kniven längs ryggbenet för att lossa filén. Försök att göra det i ett helt drag, men det är okej att stanna upp och ta ett nytt tag.

4. I det här steget kan du med fördel vända fisken för att upprepa samma moment på andra sidan innan du fortsätter. Men du kan självklart också göra klart en filé i taget som du ser i filmen.


Här visas momenten i snabbversion, spana in matskolan för ännu mer tydliga instruktioner.

5. Nu är det dags att ta bort bukbenen. Det görs enklast i två svep. Du börjar vid mitten, lägger in kniven under benen och gör ett enkelt snitt. Upprepa sedan samma sak längre upp för att ta bort de resterande benen.

6. Det finns fortfarande delar kvar av ryggen som måste tas bort. Känn efter med handen så du placerar kniven under benen. Gör ett litet snitt för att få bort dem. Det är helt okej om du gör det i flera omgångar.

7. Det sista som ska göras är att ta bort ryggbenen. Ta hjälp av en tång eller pincett. Tryck till med tummen så det inte följer med kött från fisken när du drar upp benen. Sådär ja, nu är du i mål. Bra jobbat!


Vill du se alla steg mer grundligt? Titta på vår enkla steg-för-steg-video. Där guidar Michael dig genom alla moment för båda sidorna av fisken och ger dig många tips längs vägen.

Vill du äta fisken hel? Det är jättegott att helgrilla fisk i ugnen eller på grillen. Men kom ihåg att fjälla fisken om du ska äta skinnet. Det gör du enkelt med baksidan av knivens egg som du skrapar längst skinnet på fisken så att fjällen lossnar. Ett tips är att göra det i diskhon, under rinnande vatten, för att slippa en massa fiskfjäll i köket. Torka sedan fisken torr och ren med lite hushållspapper.

Hur du filéar regnbåge är vår första steg-för-steg-guide i vårt nya koncept matskolan. Planen är att bjuda på en ny matskola, med användbara tips i köket, varje gång magasinet ges ut. Har du något moment som du tycker är knepigt eller någon råvara som du vill lära dig mer om?  Hör av dig till oss på redaktionen@mathem.se så lägger vi till det i vår önskelista för kommande matskolor.

Bra att ha

Upptäck mer

Ur djupet upp på din tallrik

Att fisk och skaldjur är gott vet vi redan, men hur kan man njuta av havsmat på ett hållbart sätt?

Smaker från havet

Får vi locka med misobakad torskrygg eller noripanerad grillost? Här är recepten du inte vill missa.

Krydda grillfesten med persiska recept

Bjud på persiska smaker i sommar. Det är inte mycket som slår saftiga spett, saffransris, röror och syrliga drinkar.