– Den mat du äter genom livet formar dig som person. Jag lagar mat från hela världen, men somalisk mat ligger så klart närmast mitt hjärta. När min mamma gjorde piroger doftade det xanbuusa, en vanlig somalisk krydda, i hela huset. Det var fantastiskt! Jag minns känslan när jag var barn och vi satt på golvet i en ring och åt med händerna från ett stort fat som stod i mitten. Att sitta tillsammans, alla syskon, var en otrolig känsla. Jag vill att mina barn ska få uppleva det – så en gång i veckan äter vi på det viset.
Hur gör du för att få med barnen i matlagningen?
– För att det ska bli roligt har vi olika landsteman där de får välja ett land och så lagar vi mat från det landet i en hel vecka. Barnen tar reda på vilka rätter de vill ha från länderna. Häromdagen lagade vi en risrätt från Tunisien. Men det var inte bara maten de blev intresserade av utan också själva landet och hur folket lever.
Hur gör du för att få med barnen i matlagningen?
– För att det ska bli roligt har vi olika landsteman där de får välja ett land och så lagar vi mat från det landet i en hel vecka. Barnen tar reda på vilka rätter de vill ha från länderna. Häromdagen lagade vi en risrätt från Tunisien. Men det var inte bara maten de blev intresserade av utan också själva landet och hur folket lever.
Nu behöver man också tänka på kostnaden för mat. Hur gör du?
– Jag tänker att man kan utgå från det man har hemma och sedan hitta ett sätt att variera med smaksättare och kryddor. Har du inte alla ingredienser så tar du det du har och följer receptet så mycket du känner för och kan. Kom ihåg att vi är kungar eller drottningar i våra egna kök!