Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Östafrikanska smaker

Khadija Mohamud är matprofilen och kokboksförfattaren med över 60000 följare på Instagram. Hon älskar mat från hela världen, men allra mest slår hjärtat för östafrikanska smaker. Vi bad henne bjuda på sina allra bästa recept.  

Berätta om recepten som du valt att göra för oss!
– Min mamma bakade alltid de här bröden, sabaayad, när jag var liten. De är superlätta att göra och så goda att man kan äta dem till frukost, mellis och som tillbehör till grytor. Alla som jag serverat sabaayad älskar dem, både vuxna och barn. Ringra bateta är en nyttig och lättlagad vegetarisk rätt från Tanzania som jag lärt mig av en kollega när vi hade tjejträff och alla skulle ta med sig mat från sitt hemland. Det var ett fantastiskt sätt att lära känna smaker från andra länder. I ringra batetan är det rökt paprika, chili och spiskummin som sätter karaktären.

Du flyttade till Sverige som vuxen, men började laga mat redan när du var barn. Hur påverkas du i dag av dina matminnen från Somalia?

– Den mat du äter genom livet formar dig som person. Jag lagar mat från hela världen, men somalisk mat ligger så klart närmast mitt hjärta. När min mamma gjorde piroger doftade det xanbuusa, en vanlig somalisk krydda, i hela huset. Det var fantastiskt! Jag minns känslan när jag var barn och vi satt på golvet i en ring och åt med händerna från ett stort fat som stod i mitten. Att sitta tillsammans, alla syskon, var en otrolig känsla. Jag vill att mina barn ska få uppleva det – så en gång i veckan äter vi på det viset.

Hur gör du för att få med barnen i matlagningen?
– För att det ska bli roligt har vi olika landsteman där de får välja ett land och så lagar vi mat från det landet i en hel vecka. Barnen tar reda på vilka rätter de vill ha från länderna. Häromdagen lagade vi en risrätt från Tunisien. Men det var inte bara maten de blev intresserade av utan också själva landet och hur folket lever.


Hur gör du för att få med barnen i matlagningen?
– För att det ska bli roligt har vi olika landsteman där de får välja ett land och så lagar vi mat från det landet i en hel vecka. Barnen tar reda på vilka rätter de vill ha från länderna. Häromdagen lagade vi en risrätt från Tunisien. Men det var inte bara maten de blev intresserade av utan också själva landet och hur folket lever.

Nu behöver man också tänka på kostnaden för mat. Hur gör du?
– Jag tänker att man kan utgå från det man har hemma och sedan hitta ett sätt att variera med smaksättare och kryddor. Har du inte alla ingredienser så tar du det du har och följer receptet så mycket du känner för och kan. Kom ihåg att vi är kungar eller drottningar i våra egna kök!  

Bra att ha

Upptäck mer

Med yin och yang i köket

Jimmy Guo berättar om kinesiska smaker och sin kärlek till mat.

Skapa en spakänsla hemma

Dra ner på stressnivån och ge dig själv en lugn och välgörande stund hemma i ditt eget badrum.

Så lyckas du med pizzan

Gör oss sällskap till Prostens Pizza och sug åt dig av proffsens tips för hur du gör den perfekta pizzan.