Allt börjar med degen
På Prostens sätter de degen dagen innan pizzan ska lagas. Degen blandas och viks varje halvtimme under fyra timmar i rumstemperatur. Sedan formas bollar som får jäsa under fuktig handduk i kylskåp över natten. För den som gillar att hantera degar och vill nörda ner sig ordentligt är det kul att göra den här ”långsamma” varianten. Men Lisa har också tagit fram ett snabbare alternativ som man sätter samma dag som man ska äta. Den blir också smidig och lättarbetad trots att den inte fått jäsa fullt lika länge.
– Det är superviktigt att låta bullarna jäsa i ett par timmar i kylskåp innan man bakar ut dem. Annars drar degen ihop sig när man ska kavla ut den och man får aldrig den där tunna krispiga kanten, säger Lisa och fortsätter;
– Får den vila kommer degen att vara precis så följsam som du vill ha den för att enkelt baka ut den. Sedan är det bara att lägga på din favorittopping och skjutsa in pizzan i ugnen.
Tre minuter räcker om ugnen är riktigt varm. Så hur gör man då om man inte har en vedeldad eller elektrisk pizzaugn som går upp i 400 grader?