Brödet och de goda smörgåsarna från Bondbönans kök har blivit lite av en snackis, framför allt räkmackan med hemmagjord ramslöksmajonnäs som Karin aldrig tycks få plocka bort från menyn. Men hon är mån om att hålla en fin fördelning mellan det salta och söta.
– Ja, vem gillar inte att fika? Vi har väl en sex, sju olika hemgjorda kakor och bullar. Och gästerna ska få känna och smaka på den säsong vi är i. Därför blir det mycket rabarber på våren och under hösten kan man verkligen frossa i både äpple, lingon och plommon.
Till brödet använder Karin gärna lokala mjölproducenter, hon har bland annat hittat både ekologiskt råg- och vetemjöl att mata sin surdegsgrund med. Ett ekologiskt mjöl innehåller mer spårämnen, mineraler och naturliga vilda jästsporer som gör det lättare för processen att
”kicka igång” en surdeg.
– Jag föredrar en långsam jäsning både för en mer utvecklad smak och för att det blir ett mer hälsosamt bröd. Fyrinsyran i brödet bryts ner vid en långsam jäsning på över tio timmar och kroppen kan då tillgodogöra sig nyttiga näringsämnen bättre. Du får ett godare bröd med mer karaktär och kroppen blir glad av en långsam jäsning.
Karin viftar gärna bort myten om att matbröd skulle vara något mystiskt och krångligt att baka. Tvärtom. Gör man det till en vana är det en härlig vardagssyssla – för hela familjen.
– Jag gillar tanken på att vi alla borde försöka få in mer bakning i vardagen. Det behövs ingen flashig bakmaskin, bara en rostfri skål, slev och ett decilitermått. Många tror att bakning måste ta tid men de här recepten tar kanske fem minuter att blanda. Genom att använda kall degvätska och jäsa långsamt över natten drar degen till sig smaker som ger brödet god karaktär.
Karin tycker också att brödbaket är ett tillfälle att ta ledigt från vardagen en stund.
– Man hinner baka. Så avsätt den halvtimmen, kanske tillsammans med barnen. Det blir en härlig må-bra-stund och ett sätt att minska stressen. För att baka måste man ha fokus och vara närvarande i nuet. Det blir som en kreativ stund tillsammans, samtidigt som du kopplar bort allt annat, säger hon.
Argumenten för att baka hemma är förstås flera. Man håller koll på innehållet och ekonomin och gör något hållbart och nyttigt.
– Själv brukar jag använda saker jag har liggande hemma. Kanske en morot som börjar bli lite tråkig. Rödbetor, zucchini, potatis eller bönor. Sånt river jag och slänger ner i degen. Brödet blir saftigare och får god smak. Dessutom håller det längre och man får i sig fler nyttiga fibrer.
Kort sagt: det är ett perfekt sätt att minska matsvinnet och samtidigt skapa ett ännu godare bröd.
– Dessutom ska man inte underskatta doften och krispigheten av ett nygräddat bröd som just tagits ur ugnen, säger Karin och skrattar.
Du hittar Karins fem bästa recept på Mathem. På bilderna ser du “fiberlimpa med filmjölk” och “keso- och havrebullar”. Men innan du sätter igång är det klokt att ha med dig Karins tre tips till bakstunden. De kommer här:
1. Läs igenom receptet noggrant innan du börjar baka. Ta fram alla ingredienser och redskap.
2. Doppa händer och redskap i kallt vatten när du ska skrapa degen ur degbunken, så slipper du kladdiga händer. Använd även rikligt med mjöl på bakbordet.
3. Variera smaken på brödet eller kakan utifrån vad du vill bli av med i kylen eller har hemma i skafferiet.