Men i och med att fler fått upp ögonen för fullkornsmjölets positiva hälsoeffekter har många bytt en del av vetemjölet mot fullkornsmjöl.
Samtidigt ser Saltå Kvarn att allt fler är nyfikna på äldre vetesorter, så kallade kultursorter som ölandsvete och dinkelvete. Dessa gör mjölet rikare på mineraler och vitaminer. Intresset ökar även för ekologiskt mjöl och för
hantverksmässighet i alla led.
– Förr var mjölet en stapelvara som man köpte väldigt mycket av. I dag är det många som inte köper mjöl så ofta. Jag tycker du ska tänka på vad som är bra för dig själv och miljön. Då är det ekologiska mjölsorter som gäller och helst Krav-märkt mjöl, säger Peter Friberg.
Saltå Kvarns Krav-märkta mjöl kommer från ekologiska kretsloppsjordbruk. Jordbruken har både djurhållning och spannmålsodling, vilket skapar ett naturligt kretslopp med gödsel och foder.
Olika mjöl är bra för olika ändamål
Här berättar Saltå Kvarns bagarmästare Manfred Enoksson om sex mjölsorter som är bra att ha i skafferiet.
1. Grahamsmjöl
Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl av vete, vilket innebär att hela vetekornet ingår med grodd och kli. Det gör mjölet rikt på fibrer, fosfor, järn och vitaminer.
Tips från Manfred: Använd grahamsmjöl till grövre bröd och i matlagning när du önskar lite extra smak och fibrer. Grahamsmjöl är även gott att koka gröt på!
2. Ölandsvetemjöl
Ölandsvete är en gammal kulturvetesort som utvecklades på Öland. Med sitt djupa rotsystem klarar vetet perioder av torka bättre än moderna vetesorter.
Tips från Manfred: Använd siktat ölandsvetemjöl som vanligt vetemjöl i bröd, bullar och bakverk. Det ger mer smak och är roligt att baka med.
3. Vetemjöl special
Saltå Kvarns vetemjöl special är ett siktat mjöl av vete där tre fjärdedelar av vetekornet ingår, vilket gör mjölet mustigt och aromrikt. Mjölet är mer proteinrikt än vanligt vetemjöl och ger ett luftigare bröd.
Tips från Manfred: Det här är ett allroundmjöl för bakning och matlagning. Gillar man ljusa surdegsbröd är det bra för luftiga levainbröd.
4. Dinkelmjöl fullkorn
Dinkelvete är ett gammalt veteslag, en så kallad kultursort, som även är känt som spelt. I dinkelmjöl fullkorn finns både grodd och kli kvar, vilket gör mjölet rikt på fibrer och viktiga näringsämnen.
Tips från Manfred: Dinkelmjöl ger en fyllig karaktär på brödet och passar även till bullar och i matlagning som pannkakor och pizza.
5. Bovetekross
Bovete är en glutenfri ört som liknar sädesslag. Därför passar den bra att använda som alternativ till spannmål i många recept. Bovete är också rik på fibrer, protein, mine raler och vitaminer.
Tips från Manfred: Krossat bovete ger god gröt och saftiga bröd. Det är perfekt för dig som vill baka glutenfria surdegsbröd!
6. Rågmjöl fullkorn
Här ingår hela rågkärnan med kli och grodd, vilket ger ett mjöl rikt på fibrer, mineraler och vitaminer. Rågmjöl passar till saftiga eller grova bröd. Mjölet är också perfekt för surdegsbröd eller att koka en god gröt på.
Tips från Manfred: Prova att byta ut 10 till 20 procent av vetemjölet till rågmjöl så får du ett saftigare bröd med bättre hållbarhet.