Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Smakglädjen blir
hetare med chili

En liten frukt med stor arom som ger både sushi och köttbullar nya dimensioner. Enligt Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, är den heta kryddan svaret på allt.

Omgivet av gula rapsfält och böljande gröna åkrar i skånska Asmundtorp ligger Sveriges största chiliodling. Här trängs tusen och åter tusen chiliplantor i fem stora växthus med tropiskt klimat.

Spännande smakrikedom

– Chili har en fantastisk smakrikedom. Det gör den till en väldigt spännande gröda att odla och förädla, säger Sakura Holmqvist som är vd på Skånsk Chili, ett familjeföretag som hon driver tillsammans med sin man. I sortimentet finns omkring 15 olika chilisåser med spännande smaksättningar som hon själv har experimenterat fram hela vägen från frö till färdig flaska. Mango Habanero är en av de mest populära såserna med fruktig och fyllig hetta. Gjord på sorten caribbean red habanero.

– Den är blommig och aromatisk och hettan kommer med en viss fördröjning, förklarar Sakura, som gärna använder den till en krispig fish taco eller att doppa färska räkor i.

All världens kök

Kärleken till chili väcktes för 15 år sedan när Sakura bodde i Japan och jobbade som dataprogrammerare. Det är också hennes mammas hemland.

– Tokyo är en fantastisk matstad där världens alla kök möts, till exempel mycket koreansk mat där man använder en hel del chili. Jag upptäckte även att chilisås kan vara så mycket mer än bara tabasco – att det rymmer så många smaker och nyanser. Det inspirerade mig.

Tillbaka i Sverige drog Sakura igång en liten chiliodling hemma på balkongen och experimenterade fram egna chilisåser. Det som började som en hobby växte snart till en hel livsstil. Inte bara med flera växthus utan också en såsfabrik i Landskrona med tre anställda.

– Precis allt jag gör handlar om chili, men det är ändå otroligt omväxlande! Ena dagen gräver jag gödsel och jagar bladlöss. Den andra experimenterar jag fram nya smaksättningar till mina såser.

Lyfter andra råvaror

När man frågar en passionerad chiliodlare vad chilisås passar till är svaret så klart att det passar till det mesta. Grytor och grillat, soppor och såser. Eller varför inte till köttbullar och lingonsylt?


– Chili förhöjer alla andra råvaror, precis som vitlök och salt gör. Det är svårt att klara sig utan chili när man väl börjat, eftersom det alltid tillför en extra dimension.

Särskilt gott är det till lite fetare mat som kebab, pizza och lax, då chilin tar bort en del av den feta känslan i munnen.

– En personlig favorit är att droppa lite sriracha-chilisås över en äggröra. Det blir en smakexplosion i munnen, säger Sakura. Det finns dock så klart gränser även för en chiliälskare.

– Frukostfilen skulle jag exempelvis inte ha chili i, men jag vet att det finns de som har chili i havregrynsgröten!

Vill du börja utforska chilins alla smaker och hitta ditt eget sätt att använda den så är Sakuras tips att börja lite försiktigt.

– Ha chilisåsen som bordssås så att alla kan droppa så mycket de vill på tallriken och njuta efter behag. Eller blanda ut såsen med crème fraiche eller majonnäs så blir den rundare och mildare. Men ta det lite vackert, man måste inte ta i så att tårarna rinner.

Storleken har betydelse

  • Chili är ett samlingsnamn för flera olika arter av släktet capsicum. Bland de mest kända hittar vi paprika, peperoni, Jalapeño, tabasco och habanero. Men det finns tusentals varianter.

  • Ämnet som ger den starka smaken heter kapsaicin. Störst mängd finns i fröfästet och mellanväggarna.

  • Hettan mäts i scoville, en skala som uppfanns av Wilbur Scoville år 1912. Han löste upp chilifrukter i vatten tills hettan inte längre gick att känna på tungan. En chili som krävde 100 liter vatten fick ett värde på 100 000 scoville.

  • En enkel tumregel är att ju mindre, spetsigare och rynkigare en chilifrukt är, desto starkare är den. De runda, släta och lite större chilifrukterna är ofta mildare.

  • Den starkaste av dem alla heter Carolina Reaper, nyligen utvecklad av den amerikanska chiliodlaren Ed Currie. Hettan uppmätts av Guinness World Records till 1 641 183 scoville.

Bra att ha

Upptäck mer

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

Så lyckas du med pizzan

Gör oss sällskap till Prostens Pizza och sug åt dig av proffsens tips för hur du gör den perfekta pizzan.

En historisk resa i pizzans hemland

Häng med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.