Spännande smakrikedom
– Chili har en fantastisk smakrikedom. Det gör den till en väldigt spännande gröda att odla och förädla, säger Sakura Holmqvist som är vd på Skånsk Chili, ett familjeföretag som hon driver tillsammans med sin man. I sortimentet finns omkring 15 olika chilisåser med spännande smaksättningar som hon själv har experimenterat fram hela vägen från frö till färdig flaska. Mango Habanero är en av de mest populära såserna med fruktig och fyllig hetta. Gjord på sorten caribbean red habanero.
– Den är blommig och aromatisk och hettan kommer med en viss fördröjning, förklarar Sakura, som gärna använder den till en krispig fish taco eller att doppa färska räkor i.
All världens kök
Kärleken till chili väcktes för 15 år sedan när Sakura bodde i Japan och jobbade som dataprogrammerare. Det är också hennes mammas hemland.
– Tokyo är en fantastisk matstad där världens alla kök möts, till exempel mycket koreansk mat där man använder en hel del chili. Jag upptäckte även att chilisås kan vara så mycket mer än bara tabasco – att det rymmer så många smaker och nyanser. Det inspirerade mig.
Tillbaka i Sverige drog Sakura igång en liten chiliodling hemma på balkongen och experimenterade fram egna chilisåser. Det som började som en hobby växte snart till en hel livsstil. Inte bara med flera växthus utan också en såsfabrik i Landskrona med tre anställda.
– Precis allt jag gör handlar om chili, men det är ändå otroligt omväxlande! Ena dagen gräver jag gödsel och jagar bladlöss. Den andra experimenterar jag fram nya smaksättningar till mina såser.
Lyfter andra råvaror
När man frågar en passionerad chiliodlare vad chilisås passar till är svaret så klart att det passar till det mesta. Grytor och grillat, soppor och såser. Eller varför inte till köttbullar och lingonsylt?
– Chili förhöjer alla andra råvaror, precis som vitlök och salt gör. Det är svårt att klara sig utan chili när man väl börjat, eftersom det alltid tillför en extra dimension.
Särskilt gott är det till lite fetare mat som kebab, pizza och lax, då chilin tar bort en del av den feta känslan i munnen.
– En personlig favorit är att droppa lite sriracha-chilisås över en äggröra. Det blir en smakexplosion i munnen, säger Sakura. Det finns dock så klart gränser även för en chiliälskare.
– Frukostfilen skulle jag exempelvis inte ha chili i, men jag vet att det finns de som har chili i havregrynsgröten!
Vill du börja utforska chilins alla smaker och hitta ditt eget sätt att använda den så är Sakuras tips att börja lite försiktigt.
– Ha chilisåsen som bordssås så att alla kan droppa så mycket de vill på tallriken och njuta efter behag. Eller blanda ut såsen med crème fraiche eller majonnäs så blir den rundare och mildare. Men ta det lite vackert, man måste inte ta i så att tårarna rinner.