Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

En historisk resa i
pizzans hemland

Var och hur föddes den pizza vi äter idag? Följ med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.

Foto: Arkivbilder

En oemotståndlig kombination av knaprigt och krämigt, sälta och syra, pepprig hetta och finstämd örtighet. Pizza är verkligen kontrasternas maträtt. Exakt hur historien började är inte helt säkert, men klart är att det platta brödet utvecklades av antikens greker redan 500 år före Kristus. Tomaterna till tomatsåsen kom inte förrän under medeltiden från Sydamerika, så först då möttes brödet och tomaterna i samma rätt. Det vanligaste var att toppa brödet med de råvaror som fanns hemma. Allt från ister och vitlök till olivolja och färska örter.

Drottning Margherita fick världens mest ikoniska pizza uppkallad efter sig. I Neapel såldes den ofta i behållare som kallades stufa.

Från fattigmanskost till matmode

Den moderna pizzan föddes enligt legenden i Neapel i sydvästra Italien den 11 juni 1879. Det var kung Umberto I och hans drottning Margherita som var på genomresa i staden. Drottningen, som tröttnat på den franska gourmetmaten som serverades vid hovet, gav kocken Don Raffaele Esposito i uppdrag att ta fram en unik pizza i stället. Resultatet blev pizza Margherita: toppad med tomater, olivolja, mozzarella och basilika för att symbolisera den italienska flaggans färger. Kungaparet älskade pizzan som med detta gick från att vara fattigmanskost till att bli högsta matmode.

Drottning Margherita fick världens mest ikoniska pizza uppkallad efter sig. I Neapel såldes den ofta i behållare som kallades stufa.
Vit pizza, eller pizza bianco, finns i många variationer över hela Italien.

Tunna, tjocka, runda och fyrkantiga

Genom historien har regionalt jordbruk, ekonomi och traditioner sett väldigt olika ut. Det har resulterat i en uppsjö av varianter av den älskade pizzan – alla med sina unika karaktärsdrag. I dag finns de i olika tolkningar över hela världen, men originalen avnjuts på den lokala baren eller pizzerian.

En traditionell napolitansk pizza har en botten som är både frasig och seg med en tjock kant. För att få den rätta karaktären tillagas den i en vedeldad ugn i hög temperatur. Från 500 grader och uppåt och ingredienserna är enkla. Enligt organisationen Verace Pizza Napoletana är en klassisk “napoletana” en Margherita med tomatsås, buffelmozzarella (alternativt fior di latte som är gjord på komjölk) basilika och olivolja. Alltså inte med sardeller och svarta oliver som vi ofta får den i Sverige. Tomatsåsen kan också ersättas med stark ost eller ostsås och kallas då för en pizza bianco.


Vit pizza, eller pizza bianco, finns i många variationer över hela Italien.

Och hur är det nu med kanten, ska man äta den eller ej? Det gör man såklart som man vill, men de flesta italienare ser den mer som ett handtag än något man faktiskt äter upp. Det är ju ”bara” bröd!

Från Neapel styr vi kosan norrut, till huvudstaden Rom. Här kavlas de traditionella pizzorna, pizza romana, ut betydligt tunnare än i Neapel. Precis som de flesta pizzor kan den fyllas med grönsaker, kryddor och olika charkuterier – plus rikligt med mozzarella. Det är även här som pizza al taglio utvecklats. Pizzan som bakas i stora rektangulära pannor och skärs upp i greppvänliga bitar att äta i farten. Precis som med all annan mat smakar den bättre ju längre från de stora turiststråken man kommer. Det är ett letande som kan ta tid just i Rom, men ett kärt besvär med tanke på belöningen.

En vanlig syn i Rom. Köerna ringlar utanför pizzerior som inte är större än små hål i väggen där det serveras pizza al taglio.
En vanlig syn i Rom. Köerna ringlar utanför pizzerior som inte är större än små hål i väggen där det serveras pizza al taglio.

Om vi åker vidare i nordvästlig riktning hamnar vi i Piemonte, där staden Turin är känd för sin pizza al tegamino – en panpizza modell mindre, där degen får jäsa sig luftigt hög flera gånger och tillagas i en panna i stället för i ugn.

En vanlig syn i Rom. Köerna ringlar utanför pizzerior som inte är större än små hål i väggen där det serveras pizza al taglio.

Legenden säger att det var på 1930-talet som den första tegaminon serverades. Det var en pizzakock i Turin som ville påskynda tillagningen genom att lägga degen i järnpanna. Den kryddades sedan med tomatsås och fick jäsa vidare i väntan på att gräddas tillsammans med övriga ingredienser. I takt med att allt fler napolitanare flyttade norrut konkurrerades den ut av den napolitanska pizzan. Det var först vid millennieskiftet som den gjorde sin revansch. Då poppade det upp allt fler pizzerior som specialiserade sig på den traditionella turinska pizzan.

Avslutningsvis vänder vi blicken söderut och tar oss hela vägen ner till Sicilien. Här bakas den regionala specialiteten schiacciata siciliana på ett tjockt, kryddat bröd av typen focaccia. Formen kan vara antingen rund eller rektangulär och toppas ofta med lök, ansjovis, tomater, örter och stark ost som caciocavallo eller toma. Man kan även hitta inbakade varianter där grönsaker och charkuterier används efter årstid. Enligt siciliansk tradition är det också vanligt att man äter schiacciatan under julen. Det var i början av nittonhundratalet som fattiga bönder kunde kosta på sig att njuta lite extra av allt som skördats under hösten.

Vilken pizza som är godast kan bara dina egna sinnen avgöra. Varför inte bjuda med dem på en smakfull resa i ditt eget kök och se var ni landar?

Upptäck mer

Så lyckas du med pizzan

Gör oss sällskap till Prostens Pizza och sug åt dig av proffsens tips för hur du gör den perfekta pizzan.

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

Smakglädjen blir hetare med chili

Träffa Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, som berättar varför chili är svaret på allt.