Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

"Vår ambition är att bygga nya ekosystem"

Erik är grundare av Ljusgårda som är en av Europas största inomhusodlingar av sallad. Vi träffar honom för att höra allt om hans mål att bygga ett mer hållbart ekosystem.

Alla älskar sallad, framför allt de där bladen som säljs bekvämt färdigskurna i en påse och som kan ätas och serveras precis som de är. Men det mesta av den sallad som säljs i Sverige odlas i Italien eller Spanien och transporteras hundratals mil med lastbil.

– Det är egentligen helt galet, säger Erik Lundgren, medgrundare av Ljusgårda – en snabbväxande producent av närodlad och klimatcertifierad sallad.

Allt började i ett garage i Tibro. Det var nämligen där som han tillsammans med ett par kompisar först testade att bygga en vertikal odling som lystes upp med LED-lampor.

Idén hade Erik hämtat från ett amerikanskt företag via en Youtubevideo, men det blev den så kallade ”salladskrisen” som fick tanken att flyga.

– Det är knappt någon som minns det längre men våren 2017 slog en rejäl köldknäpp till i södra Europa, vilket gjorde att det knappt gick att få tag på sallad i Sverige.

Men jag visste ju att det fanns teknik som skulle kunna lösa problemet. Testodlingen gick så bra att den snart kunde expandera och flytta in i en gammal möbelfabrik som ändå stod tom.

I dag  säljer Ljusgårda sin närodlade och klimatcertifierade  sallad  i påse till Mathem och hundratals andra matbutiker runt om i Sverige. Totalt handlar det om nästan tio ton närodlad sallad per vecka.


– Vi odlar sallad på 7 000 kvadratmeter men efterfrågan är enorm. Därför planerar vi nu för att bygga upp en mer än dubbelt så stor anläggning.

Erik är genuint nyfiken och har drivit egna företag sedan han var 16 år. Han drivs av ett glödande engagemang för samhällsfrågor och en vilja att göra världen lite bättre. Att hans pappa är biologilärare och hans mamma kommer från Samoa öarna – ett örike vars hela existens hotas av klimat förändringar och stigande havsnivåer – har varit en starkt bidragande orsak till hans engagemang.

– Vi måste förändra vårt sätt att ta hand om den här planeten. Våra ekosystem är hotade och vi står inför enorma utmaningar där mark skövlas och jordar utarmas, samtidigt som det blir allt svårare att förse en växande befolkning med bra mat.

Med teknikens hjälp är det möjligt att göra skillnad, det är Ljusgårda ett gott exempel på. I en automatiserad vertikalodling med perfekta odlingsförhållanden får plantorna växa upp i en sluten och optimerad odlingsmiljö.

Varje planta får exakt rätt mängd ljus, näring och vatten, vilket innebär att salladen blir extra smakrik samtidigt som den behåller alla näringsämnen bättre. Eftersom det inte finns några skadedjur i anläggningen behövs heller inga bekämpningsmedel. Det gör att salladen inte behöver sköljas utan kan ätas precis som den är. I dessa tider, när alla pratar om elpriser, är det så klart rimligt att undra hur mycket energi som odlingen drar.

– Trots de höga priserna står elen faktiskt bara för tio procent av våra totala kostnader. Vi använder energisnål LED-teknik där bara de spektrum av ljuset som påverkar fotosyntesen mest används, säger Erik.

Överlag är det en väldigt resurseffektiv anläggning just för att den är storskalig och produktspecifik. Därför har Ljusgårda egentligen större likheter med tillverkningsindustrier som Volvo eller Northvolt än med traditionellt jordbruk.

Vattensystemet är cirkulärt vilket gör att vattenförbrukningen är drygt 90 procent lägre jämfört med traditionell odling.

– Vi ser oss inte som ett salladsföretag. Vår ambition är att bygga nya ekosystem där vi kan stoppa in vilka frön som helst. Vi började med sallad för att det är en så stor och populär produkt, där vi snabbt kan göra skillnad genom att minska importen. Men på sikt vill vi producera allt från tomater, kål och baljväxter till nästa generations stapelgrödor.

En viktig drivkraft för Erik är att ”demokratisera” hållbar mat, och då är storskalighet och volym helt avgörande.

– Vi vill inte producera exklusiva premiumprodukter. Vi vill odla klimatsmart och god sallad till en prisnivå som alla har råd med, säger Erik.

Han har också varit med och byggt upp  urbana stadsodlingar i slumområden i Kenya genom insamlingsstiftelsen Voices 4 Change.

– Det är ett projekt som fyller mig med både energi och  ödmjukhet, och som hjälper mig att hålla fast vid min vision om Ljusgårda.


Eriks heta salladswrap

Som Sveriges okrönta salladskung lagar Erik Lundgren så klart ofta mat med sallad som viktig ingrediens.

– När man kommer hem sent på kvällen och snabbt ska få fram mat så finns det inget bättre att laga än de här heta salladswrapsen, säger han. Stek kyckling eller halloumi i olja på hög värme i en stekpanna, tillsammans med ekologisk habanero hot sauce, vitlök, chili och ingefära. Smaka av med salt. Tillsätt gärna en liten klick smör i slutet för extra krispighet. Bre ut massor av sallad, tomat och salladslök på en tortilla. Lägg på röran och toppa med salsa och färska korianderblad. Rulla ihop, ät och njut!

Bra att ha

Upptäck mer

Havets guld

Följ med Magnus och Krister Perssons ut på norra Bottenviken och se hur det går till att fiska löja.

Smakglädjen blir
hetare med chili

Träffa Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, som berättar varför chili är svaret på allt.

Med huvudet på skaft

Rikta blicken mot brysselkålen. Den är billig, nyttig, hållbar och har massor av smakkompisar.