Varje planta får exakt rätt mängd ljus, näring och vatten, vilket innebär att salladen blir extra smakrik samtidigt som den behåller alla näringsämnen bättre. Eftersom det inte finns några skadedjur i anläggningen behövs heller inga bekämpningsmedel. Det gör att salladen inte behöver sköljas utan kan ätas precis som den är. I dessa tider, när alla pratar om elpriser, är det så klart rimligt att undra hur mycket energi som odlingen drar.
– Trots de höga priserna står elen faktiskt bara för tio procent av våra totala kostnader. Vi använder energisnål LED-teknik där bara de spektrum av ljuset som påverkar fotosyntesen mest används, säger Erik.
Överlag är det en väldigt resurseffektiv anläggning just för att den är storskalig och produktspecifik. Därför har Ljusgårda egentligen större likheter med tillverkningsindustrier som Volvo eller Northvolt än med traditionellt jordbruk.
– Vi ser oss inte som ett salladsföretag. Vår ambition är att bygga nya ekosystem där vi kan stoppa in vilka frön som helst. Vi började med sallad för att det är en så stor och populär produkt, där vi snabbt kan göra skillnad genom att minska importen. Men på sikt vill vi producera allt från tomater, kål och baljväxter till nästa generations stapelgrödor.
En viktig drivkraft för Erik är att ”demokratisera” hållbar mat, och då är storskalighet och volym helt avgörande.
– Vi vill inte producera exklusiva premiumprodukter. Vi vill odla klimatsmart och god sallad till en prisnivå som alla har råd med, säger Erik.
Han har också varit med och byggt upp urbana stadsodlingar i slumområden i Kenya genom insamlingsstiftelsen Voices 4 Change.
– Det är ett projekt som fyller mig med både energi och ödmjukhet, och som hjälper mig att hålla fast vid min vision om Ljusgårda.
Eriks heta salladswrap
Som Sveriges okrönta salladskung lagar Erik Lundgren så klart ofta mat med sallad som viktig ingrediens.
– När man kommer hem sent på kvällen och snabbt ska få fram mat så finns det inget bättre att laga än de här heta salladswrapsen, säger han. Stek kyckling eller halloumi i olja på hög värme i en stekpanna, tillsammans med ekologisk habanero hot sauce, vitlök, chili och ingefära. Smaka av med salt. Tillsätt gärna en liten klick smör i slutet för extra krispighet. Bre ut massor av sallad, tomat och salladslök på en tortilla. Lägg på röran och toppa med salsa och färska korianderblad. Rulla ihop, ät och njut!