Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

En knöl att räkna med

Potatis är livet, i alla fall om man ska tro Mattias på Östra Fornås lantbruk. Han äter, andas och lever potatis 365 dagar om året. Han har till och med två tatueringar med potatis-tema.

På Mathem har potatis från Östra Fornås lantbruk funnits i sortimentet sedan starten. Här på Östgötaslätten mellan Motala och Linköping driver Mattias Olofsson gården i sjätte generationen.

Mycket har hänt sedan gården uppfördes 1802. Lantbruket har moderniserats och produktionen har växt. Idag driver Mattias utvecklingen i en hållbar riktning. Det har alltid varit väldigt viktigt för honom. Och det är något som vi på Mathem uppskattar extra mycket i vårt samarbete.

Schyssta potäter


Sedan ett par år tillbaka används bland annat GPS-teknik och markkartering. På så sätt kan de effektivisera arbetet på åkern och samtidigt förhindra att göda åkrarna mer än nödvändigt. Det hjälper också Mattias och hans medarbetare att ha koll på fukthalten i jorden för att inte vattna mer än vad som behövs när det blir för torrt. 
– Tekniken gör det lättare för oss att hålla en jämn och bra kvalitet på potatisen. Det är också oerhört viktigt för våra jordar och minskar spåren vi lämnar efter oss. Jag vill kunna lämna över något som är hållbart för nästa generation, så att gården kan fortsätta leva, säger Mattias och pekar på en karta över fältet vi har framför oss. 

Utöver GPS-teknik tvättas potatisen numera maskinellt vilket gör att man förbrukar ungefär 98 procent mindre vatten än vid traditionell tvätt. 
– Det går bara åt cirka 2 dl vatten per kilo potatis. Vilket är betydligt mindre än under kranen. Vi har även solceller. Så när vårsolen är som starkast och värmer kylrummen från utsidan får vi energi som håller kylsystemet igång.

Potatis för alla tillfällen

På Östra Fornås har de valt kvalitet före kvantitet för att verkligen lära känna sin potatis. – Vi lär oss en sort i taget istället för att pröva en massa olika sorter. Så att vi kan hålla hög kvalitet på alla våra produkter. 

För att potatisen ska bli perfekt är skalfinishen prio – därför slår man av blasten från plantorna redan i augusti för att sedan plocka upp potatisen i mitten av september. Då hinner den bilda ett skal som håller bättre och tål förvaring under längre tid. Ända tills att det är dags att plocka upp försommarens första färskpotatis.
– Många tror att färskpotatisen är en speciell sort. Men så är det inte. Den enda skillnaden är egentligen att man tar potatisen redan under tillväxten och innan man slagit av blasten så den inte hinner utveckla något skal.

För att vara hållbar hela vägen och minimera matsvinnet har Mattias tagit fram Save me-påsen, som också finns att köpa på Mathem.
– All potatis ska användas. Smaken sitter inte i formen utan det är insidan som räknas. Därför tog vi fram en påse för potatis som annars skulle sorteras bort för att de inte håller måttet utseendemässigt.


En riktigt god knöl

Mattias äter själv potatis varje dag, 365 dagar om året. Hans egen favorit är potatis i ugn med panko. Och han gör sig inte besväret att skala den.
– Det sitter mycket smak i skalet så det tar jag inte bort. Här hemma äter vi potatis varje dag, ris och pasta förekommer knappt. Det finns ju så många olika sorter med speciella egenskaper. Min favorit är sparrispotatis. Den är ganska nötig i smaken och går att använda till mycket.

Mattias brinner verkligen för sin potatis. 
– Jag ser inte det här som ett yrke utan det är ju hela livet. Jag vill odla Sveriges bästa potatis, säger han och hoppar upp på en stor kartong med packad potatis.Han sparkar av sig skorna och under strumpan sitter en passande ordvits tatuerad: Life is too short to eat bad potatoe.

Hur vill du ha din potatis?

Upptäck mer

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

En historisk resa i pizzans hemland

Häng med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.

Smakglädjen blir hetare med chili

Träffa Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, som berättar varför chili är svaret på allt.