Schyssta potäter
Sedan ett par år tillbaka används bland annat GPS-teknik och markkartering. På så sätt kan de effektivisera arbetet på åkern och samtidigt förhindra att göda åkrarna mer än nödvändigt. Det hjälper också Mattias och hans medarbetare att ha koll på fukthalten i jorden för att inte vattna mer än vad som behövs när det blir för torrt.
– Tekniken gör det lättare för oss att hålla en jämn och bra kvalitet på potatisen. Det är också oerhört viktigt för våra jordar och minskar spåren vi lämnar efter oss. Jag vill kunna lämna över något som är hållbart för nästa generation, så att gården kan fortsätta leva, säger Mattias och pekar på en karta över fältet vi har framför oss.
Utöver GPS-teknik tvättas potatisen numera maskinellt vilket gör att man förbrukar ungefär 98 procent mindre vatten än vid traditionell tvätt.
– Det går bara åt cirka 2 dl vatten per kilo potatis. Vilket är betydligt mindre än under kranen. Vi har även solceller. Så när vårsolen är som starkast och värmer kylrummen från utsidan får vi energi som håller kylsystemet igång.