Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Här föds korna
upp på kärlek

Det är inte för inte som gården kallas Malma Hilton. Djuren har alltid fräscha sängkläder, blir borstade och bortskämda, och serveras närproducerat gräs. Resultatet: bland det godaste köttet i Sverige.

Pappa Anders fixar en trasig grind, dottern Sofia sprutar in ny halm i stallarna och mamma Maria visslar på kossorna som kommer lunkandes med sina kalvar. På Malma Gård på Värmdö utanför Stockholm händer något hela tiden. Här bor 230 nötkreatur och 77 tackor. Sommartid strosar de runt i de oändliga naturbeteshagarna som består av både ängar och skog.

– Kor är konstruerade för att äta gräs, säger Anders.

När djuren flyttar in för vintern får de Malmas egen vallfröblandning med örter, gräs och klöver, eftersom fodret påverkar såväl smaken som doften på köttet.

Det är nu 15 år sedan Anders och Maria förverkligade sin dröm och byggde gården. Att bli bönder var inget självklart val – Anders var flygdrifttekniker och Maria banktjänsteman.

– Vi började med fem bräkande tackor bakom huset, skrattar Maria.

2008 tog de över arrendet där Malma Gård i dag är uppbyggd. Då var gården igenväxt och man såg bara skog, men med hjälp av gamla kartor från 1750-talet och framåt, återskapades 400 hektar åker- och betesmark i samarbete med WWF.

– Vi fick röja och dika och dränera, och byggde över sex mil stängsel. De första åren jobbade vi dygnet runt! Problemet är att det är så roligt att man glömmer bort sig själv, säger Anders.

– Allt är på djurens villkor för vi vill veta att de mår bra. Jag brukar kalla det här för Malma Hilton – ett lyxhotell för kor där vi varje dag bäddar halmbädden med ”nya sängkläder”, säger Maria och kliar kossan Saga, en av gårdens matriarker, på pannan.

Dottern Sofia var först måttligt förtjust i föräldrarnas nya yrkesval. Men 2018 klev hon själv in i företaget och förälskade sig snart i livet med djuren.

– Ingen dag är den andra lik, det är nya utmaningar varje dag. Jag är stolt över att mina föräldrar har skapat detta. Så fort jag åker på semester saknar jag våra kossor. Inte för att det blir så mycket semester när man föder upp 100 kalvar om året som på 22 månader ska gå upp 600 kilo i vikt – med endast gräs som föda.

Malma Gård producerar 32 ton  premiumkött om året, främst till Mathems kunder. Sofia Wågberg driver gården tillsammans med sin mamma Maria och pappa Anders.

– Våra djur får två sommarlov, ett med mamma och ett med sina kompisar. Och så har de mormor Saga som går med och håller koll, säger Maria, och tillägger att de gör allt för att djuren ska må bra från första till sista andetaget. Gården har ett eget slakteri för att djuren ska slippa stressen att åka till en främmande slaktanläggning.

– Det är avsevärt mycket dyrare, men känns bättre i magen, säger Maria.

Malma producerar 32 ton närproducerat premiumkött om året, främst till Mathems kunder i Stockholmsområdet.

– Vi vill leverera kvalitet. Vårt kött har en tjock fettkappa och är fint marmorerat, det är fettet som är smakbäraren.


Malma Gård producerar 32 ton premiumkött om året, främst till Mathems kunder. Sofia Wågberg driver gården tillsammans med sin mamma Maria och pappa Anders.

Oxfilén är ständigt slutsåld och den smakrika färsen är en storsäljare. 2022 vann de pris som Årets Nötköttsföretagare i Mälardalen.

– Vårt kött smakar och doftar kött, säger Maria.

Malma gård

  • Malma Gård drivs av Anders och Maria Wågberg och deras dotter Sofia. Gården har tre anställda.

  • Här finns 230 nötkreatur varav 77 dikor, cirka 150 kalvar och ungdjur på tillväxt och 4 tjurar. På gården bor också 77 tackor som får 1 till 2 lamm om året.

  • Växande djur äter 15 till 20 kilo gräs per dag.

  • Ett slaktat djur väger cirka 330 kilo, varav 120 kilo går till nötfärs och cirka 80 kilo till olika detaljer.

  • Varje år produceras 30 ton kött.

Bra att ha

Upptäck mer

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

På besök hos Ljusgårda

Träffa Erik Lundgren, mannen bakom en av Europas största inomhusodlingar av sallad.

En historisk resa i pizzans hemland

Häng med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.