– Kor är konstruerade för att äta gräs, säger Anders.
När djuren flyttar in för vintern får de Malmas egen vallfröblandning med örter, gräs och klöver, eftersom fodret påverkar såväl smaken som doften på köttet.
Det är nu 15 år sedan Anders och Maria förverkligade sin dröm och byggde gården. Att bli bönder var inget självklart val – Anders var flygdrifttekniker och Maria banktjänsteman.
– Vi började med fem bräkande tackor bakom huset, skrattar Maria.
2008 tog de över arrendet där Malma Gård i dag är uppbyggd. Då var gården igenväxt och man såg bara skog, men med hjälp av gamla kartor från 1750-talet och framåt, återskapades 400 hektar åker- och betesmark i samarbete med WWF.
– Vi fick röja och dika och dränera, och byggde över sex mil stängsel. De första åren jobbade vi dygnet runt! Problemet är att det är så roligt att man glömmer bort sig själv, säger Anders.
– Allt är på djurens villkor för vi vill veta att de mår bra. Jag brukar kalla det här för Malma Hilton – ett lyxhotell för kor där vi varje dag bäddar halmbädden med ”nya sängkläder”, säger Maria och kliar kossan Saga, en av gårdens matriarker, på pannan.
Dottern Sofia var först måttligt förtjust i föräldrarnas nya yrkesval. Men 2018 klev hon själv in i företaget och förälskade sig snart i livet med djuren.
– Ingen dag är den andra lik, det är nya utmaningar varje dag. Jag är stolt över att mina föräldrar har skapat detta. Så fort jag åker på semester saknar jag våra kossor. Inte för att det blir så mycket semester när man föder upp 100 kalvar om året som på 22 månader ska gå upp 600 kilo i vikt – med endast gräs som föda.
– Våra djur får två sommarlov, ett med mamma och ett med sina kompisar. Och så har de mormor Saga som går med och håller koll, säger Maria, och tillägger att de gör allt för att djuren ska må bra från första till sista andetaget. Gården har ett eget slakteri för att djuren ska slippa stressen att åka till en främmande slaktanläggning.
– Det är avsevärt mycket dyrare, men känns bättre i magen, säger Maria.
Malma producerar 32 ton närproducerat premiumkött om året, främst till Mathems kunder i Stockholmsområdet.
– Vi vill leverera kvalitet. Vårt kött har en tjock fettkappa och är fint marmorerat, det är fettet som är smakbäraren.
Oxfilén är ständigt slutsåld och den smakrika färsen är en storsäljare. 2022 vann de pris som Årets Nötköttsföretagare i Mälardalen.
– Vårt kött smakar och doftar kött, säger Maria.