Planering är A och O
Den persiska matkulturen präglas av kryddor som saffran, gurkmeja och örter som dill och persilja. Det är sällan starkt, men ofta smakrikt. Förutom en rustik enkelhet och en symfoni av kryddor kännetecknas det persiska köket av just tid. Smakerna får växa fram i en gryta som puttrar i timtal på spisen och köttet får marinera tillräckligt länge för att kryddorna ska blomma ut. Det fluffiga saffransriset med krispig skorpa i botten, tahdig (det persiska kökets signum), ångkokas länge på väldigt låg värme.
– Vem som helst kan laga persisk mat. Det är enkelt, men man måste låta alla moment få ta sin tid. Så det gäller att planera lite. Jag kan ibland sätta i gång en gryta på morgonen på låg värme på spisen och när jag kommer hem på eftermiddagen är den perfekt, säger Iran.
Sätter sin egen prägel på traditionella rätter
I dag börjar Iran redan på förmiddagen med att skölja och blötlägga basmatiriset. Det ska ligga i blöt i minst två timmar, men gärna över natten, för att få precis rätt mjuka och luftiga konsistens. Även grillspetten förbereds i god tid innan barn och barnbarn dyker upp. Kabab kobide görs traditionellt på en blandning av lammfärs och nötfärs, men hemma hos familjen Hasanizadeh innehåller kebaben endast högrevsfärs.
– Jag har aldrig tyckt så mycket om lamm, berättar Iran samtidigt som hon blandar färsen med lök, saffran och yoghurt.
Salt höjer smakerna
Iran värmer snabbt en liten klick färsblandning i mikrovågsugnen för att smaka av kryddningen. Mer salt behövs, konstaterar hon, innan maken Bahram och sonen Piroz samlas runt köksbordet för att hjälpa henne att trä färsen på de platta metallspetten som ger kebaben dess välbekanta utseende. De trär även kycklingen som legat och gottat sig i saffran, yoghurt och lime på träspett.
– Det här är typisk sommarmat som vi gärna äter hela sommaren, säger Piroz.
Matkulturen går i arv
De persiska smakerna har alltid varit en del av Piroz liv, men det är först på senare år som intresset för att själv laga iranska rätter har väckts till liv.
– Det är mycket tack vare min fru Karolina som älskar persisk mat och har uppmuntrat till att vi ska laga mer av den hemma, berättar Piroz.
Snart anländer resten av familjen. Barnen trillar in och börjar genast leka på gungorna i trädgården innan det är dags att samlas runt bordet för en färggrann och generös grillbuffé.
– När barnbarnen kommer är det fest, konstaterar Bahram med ett leende.