Från korn till färdig öl
På bryggeriet är det bara tre personer som sköter all produktion. Stefan som är bryggare och vd, bryggeritekniker Johan Hedberg och Alvin Fjellman, tekniker.
– Vi krossar malten, brygger, jäser och separerar. Vi provsmakar, tappar ölen på flaskor, sätter på etiketter och packar allt i lådor. Eftersom smaken på maltkornet alltid varierar lite, ligger utmaningen i att varje gång göra en öl som smakar minst lika bra som den förra – och gärna lite bättre.
Lagern är Värmdö bryggeris mest sålda öl och samtidigt den mest komplicerade att framställa på grund av sitt smala smakspann.
– Lagern ska vara krispig, ren och glansig, säger Stefan och menar att en lager från ett hantverksbryggeri är mer smakrik än en från ett stort bryggeri.
På Mathem säljs bland annat den ekologiska alkoholfria lagern. Den är ljus och frisk med tydliga citrustoner från humlen. Stefan menar att smaken ska vara rik och efterlikna en alkoholhaltig öl så mycket som möjligt. Men det är lättare sagt än gjort och det tog dem sex år innan de blev nöjda med resultatet.
– Alkohol bidrar med fyllighet och sötma. Vi har hittat en process där vår alkoholfria öl får ett djup i smaken som gör att den ligger väldigt nära den alkoholhaltiga.