Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ett hantverksbryggeri
med hjärtat i skärgården

Utanför Stockholm, vackert inbäddat bland böljande åkrar och glittrande hav, ligger Värmdö bryggeri. Här brygger Stefan Slätt öl av lokala ingredienser och smaker.

Det klirrar och slamrar innanför portarna på den röda gårdsbyggnaden. En ljus lager ska tappas på flaska, få etiketter och paketeras i lådor. Stefan är bryggare och grundare av Värmdö bryggeri. Han är uppvuxen på ön och har skärgården i blodet. Och det var just sol, bad och båtliv som var inspirationen när han och en vän började drömma om ett eget öl. Det var i bastun en tidig sommarmorgon för elva år sedan.

– Vi ville göra öl med en stark känsla för den lokala kulturen, där havsluften lockar ut folk i sina båtar för att fiska eller bada på sommarvarma klippor.

Hållbart hantverk

De såg att det fanns ett växande intresse för lokal, ekologisk och mer personligt producerad öl. Trots att ingen av dem hade någon bakgrund som bryggare tog de mod till sig att starta ett eget litet hantverksbryggeri. Sedan dess har de lärt sig bemästra bryggarkonsten och verksamheten har vuxit. Idag producerar de alltifrån ljus lager och pilsner till veteöl, IPA och APA. Men även specialsorter som tryffelöl, lingonöl och stout med smak av lussebulle.

– Att vara ett lokalt, experimentellt och nyfiket bryggeri med stor kunskap om hur öl ska drickas, det är vår grej.

För Stefan, som är delaktig i alla detaljer, är hantverket viktigt. Men också närheten till bra råvaror. Därför är han väldigt glad över att nu kunna köpa delar av sin malt och humle från granngårdarna. Och för att ha tillgång till naturligt vatten med bra kvalitet har de dessutom borrat en egen brunn.

– Här i Sverige har vi ett vatten som är lite halvhårt. Det funkar bra, men vattnet från vår brunn har en perfekt balans och smak för ölbryggning. Det blir knappast mer lokalt än så.

Efter jäsningen bildas en näringsrik restprodukt av malten som heter drav. Tillsammans med grannbonden har de hittat ett smart sätt att återanvända det.

– Bonden vi får maltkorn från bor ju vägg i vägg med oss, så vi har ett cirkulärt system där han gödslar åkern med vår drav inför nästa skörd.

Från korn till färdig öl

På bryggeriet är det bara tre personer som sköter all produktion. Stefan som är bryggare och vd, bryggeritekniker Johan Hedberg och Alvin Fjellman, tekniker.

– Vi krossar malten, brygger, jäser och separerar. Vi provsmakar, tappar ölen på flaskor, sätter på etiketter och packar allt i lådor. Eftersom smaken på maltkornet alltid varierar lite, ligger utmaningen i att varje gång göra en öl som smakar minst lika bra som den förra – och gärna lite bättre. 

Lagern är Värmdö bryggeris mest sålda öl och samtidigt den mest komplicerade att framställa på grund av sitt smala smakspann.

– Lagern ska vara krispig, ren och glansig, säger Stefan och menar att en lager från ett hantverksbryggeri är mer smakrik än en från ett stort bryggeri.

På Mathem säljs bland annat den ekologiska alkoholfria lagern. Den är ljus och frisk med tydliga citrustoner från humlen. Stefan menar att smaken ska vara rik och efterlikna en alkoholhaltig öl så mycket som möjligt. Men det är lättare sagt än gjort och det tog dem sex år innan de blev nöjda med resultatet. 

– Alkohol bidrar med fyllighet och sötma. Vi har hittat en process där vår alkoholfria öl får ett djup i smaken som gör att den ligger väldigt nära den alkoholhaltiga. 

Smakrikt resultat

Dagens höjdpunkt är provsmakningen. Stefan tappar upp en färdigjäst lager i ett glas, tippar på det för att se om det är klart och skummar sig på rätt sätt.

– Att varje dag få smaka på resultatet av vårt arbete, det är ett av våra största glädjeämnen.

Stefan, Alvin och Johans styrka ligger i att de alltid tänker på kombinationen av mat och dryck när de smakar av ölen. Rätt dryck till rätt mat där de ska lyfta varandra. En av Stefans favoriter är den alkoholfria IPA:n.

– Den har en högre beska och doft, så den passar perfekt till en grillad hamburgare med aioli där sältan drar ner beskan. Det är svårslaget en varm sommarkväll med familj och vänner.

Fakta

Värmdö bryggeri är ett ekocertifierat bryggeri, vilket innebär att humlen och alla sädesslag som ska bli till malt är fria från kemiska och syntetiska bekämpningsmedel.

Vad är egentligen IPA och APA?

  • IPA står för India Pale Ale och kommer från 1700-talets södra England. Där togs fram för att klara den långa överfarten till Indien med det Ostindiska kompaniets skepp. IPA:n har en tydlig humlekaraktär och beska.
  • APA, står för American Pale Ale och är en mycket yngre ale från 1980-talet. Det utvecklades i samband med att hantverksbryggerier blev allt mer populära. En APA är lite mildare och har tydligare smak av malt.

Källa: Systembolaget

Matcha ölen med våra recept

Upptäck mer

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

En historisk resa i pizzans hemland

Häng med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.

Smakglädjen blir hetare med chili

Träffa Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, som berättar varför chili är svaret på allt.