När någon frågar dig när maten är klar, brukar du då svara ”när innertemperaturen är 70 grader”? Nej, trodde inte det. Men det kanske man borde göra oftare. För innertemperaturen är a och o, oavsett var du lagar maten eller om det är kött, fågel, fisk, skaldjur eller grönsaker.
Grilltrenden går mot att vi lägger allt fler råvaror på gallret. Förutom klassikerna biff, kyckling, lax, majs, zucchini, tomat, paprika och champinjoner, så hamnar numera även doldisarna romansallad, rotfrukter, portabello, sötpotatis och spetskål på grillen. För att inte tala om alla goda frukter.
Du kanske tänker att 80-talet ringde och ville ha tillbaka sina recept, men inget kunde vara mer fel – frukt till mat är nämligen hett igen. Låt vattenmelon, ananas och nektariner glöda! Men glöm inte att även när det gäller frukter och grönsaker är det viktigt att hålla koll på graderna.
Så hur ska man göra för att få ut så mycket smak som möjligt och att råvarorna kommer till sin rätt? Till att börja med är det bra av både miljö- och kostnadsskäl att öka mängden grönsaker och i stället satsa på mindre mängd kött av bättre kvalitet. Glöm sedan inte att placera termometern i köttets eller grönsakens tjockaste del. Vill du ha medium eller rare? Spana in vår guide för att se vilken temperatur du ska sikta mot.
Ett sista tips. Kom också ihåg att alltid låta råvaran vila innan den hamnar på bordet så att saften sätter sig och stannar kvar.