Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

En ko-operativ
leverantör

Gården Kullingsjö lantbruk i Vårgårda är en del av kooperativet Arla. Tillsammans med många andra gårdar ser de till att den röda Arlakon är ett självklart inslag på våra köksbord. Och såklart i mejerihyllan på Mathem.

Bröderna Tobias och Kristoffer driver gården i fjärde generationen och hoppas att den ska fortsätta gå i arv i många generationer framöver.
– Många håller på med sånt som kommer att ta slut förr eller senare men det gör ju aldrig det här. Det är ett kretslopp, säger Kristoffer medan han med van hand serverar spannmål till korna i ladugården.

Bra förhållanden ger bra mjölk

På Kullingsjö lantbruk är korna viktigast. De ska få vila, ha lugn och ro, och de ska få äta när de vill.– Då mår de bra och mjölkar bra, säger Tobias och klappar en förbipasserande ko. Sedan några år tillbaka har korna möjlighet att gå ut och in som de vill under sommarhalvåret. Precis som för oss människor gillar korna att få komma in i skuggan en varm dag med gassande sol.

– Här kan korna vila, äta eller klia sig på borsten. Det sitter också fläktar i taket för att skapa en bra innemiljö som korna kan trivas i sommar som vinter, berättar Kristoffer.

När korna väl är ute går de på naturbeten i hagar som är lika artrika som Amazonas djungel. Artrikedomen är bra för både fodret och markerna. Naturbetet kompletteras av spannmål som odlas runt gården och för bröderna är det oerhört viktigt att skörden blir rätt.
– Kan vi inte leverera ett bra foder till våra djur så kan vi inte leverera en bra mjölk.

Mer än bara mjölk

Trivsel och miljö för korna är viktigt för Arla. När djuren har det gott blir även mjölken god, och därmed ostarna, yoghurten, grädden och kvargen och alla andra mejeriprodukter. Just Tobias och Kristoffers mjölk blir ofta till ost, och deras kor mjölkas tre gånger om dagen.Varje dag hämtas mjölken av mejeribilen. Chauffören tar samtidigt prover och gör ett dofttest för att säkerställa att mjölken alltid håller högsta kvalitet.

– Förutom att mejeriprodukter smakar gott är mjölk ett av våra mest näringstäta livsmedel och innehåller en mängd vitaminer och mineraler, säger Kristoffer. 

Initiativ för hållbar produktion

Idag jobbar Arla med en rad initiativ för en mer hållbar produktion, hela vägen från gården till kyllagret på Mathem.
– Arla har skapat en ersättningsmodell där gårdarnas klimatåtgärder belönas med poäng som i sin tur påverkar hur mycket vi får betalt för mjölken, säger Kristoffer och fortsätter.
– Ju mer hållbara vi är desto mer får vi för mjölken. 

Tobias och Kristoffer drar sitt strå till stacken genom att producera biogas av gårdens gödsel.
– Av gödseln gör vi ungefär 150 000 liter fordonsgas per år, det motsvarar 150 kubik diesel. Fordonsgasen går bland annat till att driva ortens bussar. Och eftersom vi själva förbrukar 90 kubik diesel om året känns det bra att få ge tillbaka, säger Tobias.

Restprodukten från biogasanläggningen kommer tillbaka till gården och gödslas åter på jordarna. Där växer sedan nytt gräs som korna kan äta och bajsa ut. På så sätt har bröderna skapat ett eget stort kretslopp.

Sedan 2018 kör alla Arlas egna mejeribilar helt fossilfritt och fler och fler av deras mejerier blir fossilfria. Vill du fördjupa dig i Arlas hållbarhetsarbete kan du kika in på arla.se så fort du har kollat våra recept och handlat klart.

Gott med mjölk

Upptäck mer

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

En historisk resa i pizzans hemland

Häng med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.

Smakglädjen blir hetare med chili

Träffa Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, som berättar varför chili är svaret på allt.