Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ur djupet upp
på din tallrik

När vattnet blir kallare är det högsäsong för fisk och skaldjur. Så hur går det till när fynden lastas av i Göteborgs hamn och levereras hem till dig? Och hur ska man veta vad som är ett hållbart val? Tillsammans benar vi upp svaren.

Fisk och skaldjur är rena hälsokosten med sitt rikliga innehåll av fleromättade fettsyror som omega-3, högvärdigt protein, D-vitamin, zink och selen. Dessutom är det ju vansinnigt gott! Men en stor del av världens kommersiella fiskebestånd är hotade av överfiske. Och det är inte alltid lätt att veta vilka fiskar som är okej att köpa. Det vimlar dessutom av olika hållbarhetsmärkningar och det kan vara svårt att ha koll på vad de står för.

Våra havskräftor är fiskade i Nordsjön, Kattegatt, Skagerrak och Öresund med bur eller grovmaskig trål.

Hållbart ska vara enkelt

Per Sandström är kategorichef för fisk och skaldjur på Mathem och han märker tydligt att intresset för att äta fisk och skaldjur stadigt växer. Han jobbar hårt för att bredda utbudet och få konsumenterna att våga och vilja lära sig mer – inte minst när det gäller att följa säsongen.

– En bra tumregel är att följa Världsnaturfondens riktlinjer och gå in för grönlistad fisk och skaldjur, säger Per. Merparten av det som vi erbjuder våra kunder kommer från hållbara fisken med pålitliga certifieringar som MSC och ASC.

Men vad står de här märkningarna för och vad skiljer dem åt? Enkelt beskrivet står MSC för Marine Stewardship Council och gäller vildfångad fisk. Märkningen garanterar att den är upptagen från hållbara och livskraftiga bestånd och att den fångats med så lite inverkan på miljön som möjligt.


Våra havskräftor är fiskade i Nordsjön, Kattegatt, Skagerrak och Öresund med bur eller grovmaskig trål.

ASC står för Aquaculture Stewardship Council och omfattar produktionen av odlad fisk och skaldjur. Den ställer krav på att odlingar sköts på ett ekologiskt och socialt hållbart sätt. Och att man undviker kemikalier och antibiotika i så stor utsträckning som möjligt. På Mathem styr de här certifieringarna våra inköp.

– Vår ambition är att fler och fler ska välja miljöcertifierade fiskar och skaldjur och grönlistade arter enligt WWF:s fiskguide.

Per talar sig även varm för växtbaserade ”ur-havet-produkter”. Till exempel Toonish som görs på soja, vete och alger, och tångkaviar som smakar nästan som löjrom.

– Det veganska utbudet i sjömatskategorin har verkligen exploderat med en oerhört kreativ produktutveckling.

Varje dag klockan 06.30 ringer förrättaren på Göteborgs fiskauktion i klockan. Då är Michael och andra inköpare och grossister på plats för att lägga sina bud.

Dagsfärskt från fiskauktionen

En av de leverantörer som förser oss på Mathem med sjömat är Johan i Hallen & Bergfalk, en restauranggrossist som finns på plats på fiskauktionen i Göteborg när fiskebåtarna lossar sin last i gryningen.

Bergfalks inköpare vet redan på förhand vad de är ute efter och svarar på utroparens bud med små nickningar och utrop. Efter ett avslutande bud lägger de sedan en lapp på de lådor som är deras. På mindre än två timmar är allt klart. Sedan tar inköparna hand om fiskarna och skaldjuren och kör dem till deras produktionsanläggningar i fiskhamnen samt till Stockholm. Där styckas och filéas en del av fisken. Det görs alltid för hand och förpackas à la minute.

– Det är ett riktigt hantverk och färskare än så här går inte att få, säger försäljningschefen Michael Hanfot.

Till kunder i Göteborgstrakten använder vi på Mathem en leverantör som heter Fiskgrossisten. De gör också sina inköp på fiskauktionen och levererar färsk fisk varje dag. I dagsläget har vi ingen motsvarande leverantör i Skåne, men vid ökad efterfrågan hoppas vi att det ska bli möjligt även där.

Varje dag klockan 06.30 ringer förrättaren på Göteborgs fiskauktion i klockan. Då är Michael och andra inköpare och grossister på plats för att lägga sina bud.
Tempot på auktionen är högt då alla vill komma iväg så snabbt som möjligt. Kent Larsson drar iväg med dagens inköp.

Filéa fisken själv

Att fisken är färsk i stället för fryst har enligt Michael många fördelar.

– Färsk fisk ger en helt annan smakupplevelse. Du får även en bättre konsistens i och med att den inte släpper vatten på samma sätt som färdigfiléade bitar vid tillagningen.

En tydlig trend är också att allt fler människor vill köpa hel fisk.

– Man vinner mycket i smak på att göra det, samtidigt som det är rätt roligt. Från oss kan man köpa fisken fjällad, urtagen och färdig att bara lägga på grillen eller köra in i ugnen. Att filéa fisken själv är roligt och slutresultatet extra gott.

Ett tips för att förlänga hållbarheten på filéerna är att rimma dem eller skära upp dem i portionsbitar och frysa in. Ett annat proffstips är att använda termometer vid tillagningen.

– Fisk behöver inte genomstekas utan ska helst ha en liten semi-rå kärna.

Michaels egen favoriträtt i alla kategorier är lättrimmad torskrygg med skirat smör.

– Och en driva handskalade färska räkor. Det är så gott att man måste slita bort mig från matbordet!

Tempot på auktionen är högt då alla vill komma iväg så snabbt som möjligt. Kent Larsson drar iväg med dagens inköp.

Bra att ha

Upptäck mer

Så filéar du fisk

Michael Hanfot från Johan i Hallen & Bergfalk visar hur du gör, steg-för-steg.

Smaker från havet

Får vi locka med misobakad torskrygg eller noripanerad grillost? Här är recepten du inte vill missa.

Skapa en spakänsla hemma

Dra ner på stressnivån och ge dig själv en lugn och välgörande stund hemma i ditt eget badrum.