Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Så lyckas du
med pizzan

Att lyckas med en riktigt krispig och god pizza kan kännas svårt, men det är faktiskt lättare än du tror. Vår kock Mari Bergman besöker Prostens Pizza i Falkenberg för att ta reda på hur man gör den perfekta pizzan.

I en gammal prästgård, mitt i ett böljande landskap av åkrar, lador och blommande rapsfält, har Marcus Nordgren och Lisa Lemke skapat sitt helt egna pizzaparadis. Marcus är kock sedan 27 år tillbaka och Lisa författare och matkreatör med en rad böcker och matlagningsprogram bakom sig. Tillsammans har de bakat tiotusentals pizzor där de skapat en helt egen mix mellan den romerska typen av pizza och närodlade ekologiska ingredienser.

– Vi gör ingen traditionell pizza, utan skapar vår meny efter vad som produceras här i vår närhet och som är färskt i säsong, säger Marcus.

Hit vallfärdar gäster från hela landet för att njuta av en Number of the beast eller en Run to the hills. Deras vedugnsbakade pizzor är alla uppkallade efter låtarna av husgudarna Iron Maiden. Marcus dröm är att Prostens Pizza ska bli så känd att sångaren Bruce Dickinson ska komma dit och beställa den godaste pizza han någonsin ätit.

En lyckad pizza är alltså resultatet av en rad moment som alla tillsammans smälter samman i en krispig, smakrik, rykande het pizza med den där lite sotade smaken på kanterna.

– Nyckeln är enkel. Gör en bra deg som får jäsa ordentligt. Balansera smakerna i toppingen genom att kombinera sötma, syra, fett och sälta. Men ha inte på för mycket topping eller råvaror med mycket vätska, då blir pizzan fuktig istället för krispig, säger Marcus och tillägger;

– Men utan en riktigt bra deg blir det ingen riktig pizza.

Hur blir pizzan perfekt tunn, rund och fin? Jo vik, kavla, vänd – och kavla igen!

Allt börjar med degen

På Prostens sätter de degen dagen innan pizzan ska lagas. Degen blandas och viks varje halvtimme under fyra timmar i rumstemperatur. Sedan formas bollar som får jäsa under fuktig handduk i kylskåp över natten. För den som gillar att hantera degar och vill nörda ner sig ordentligt är det kul att göra den här ”långsamma” varianten. Men Lisa har också tagit fram ett snabbare alternativ som man sätter samma dag som man ska äta. Den blir också smidig och lättarbetad trots att den inte fått jäsa fullt lika länge.


Hur blir pizzan perfekt tunn, rund och fin? Jo vik, kavla, vänd – och kavla igen!

– Det är superviktigt att låta bullarna jäsa i ett par timmar i kylskåp innan man bakar ut dem. Annars drar degen ihop sig när man ska kavla ut den och man får aldrig den där tunna krispiga kanten, säger Lisa och fortsätter;

– Får den vila kommer degen att vara precis så följsam som du vill ha den för att enkelt baka ut den. Sedan är det bara att lägga på din favorittopping och skjutsa in pizzan i ugnen.

Tre minuter räcker om ugnen är riktigt varm. Så hur gör man då om man inte har en vedeldad eller elektrisk pizzaugn som går upp i 400 grader?

– Släng in allt du har i ugnen, säger Lisa. Förutom pizzastenen proppar du ugnen full med plåtar, gjutjärnsgrytor… ja allt du får plats med. Till och med tegelstenar går bra. Och har du ingen pizzasten kan du köra utan den. Plåtar och grytor räcker en bra bit dom med.

Ställ in maxtemperatur med undervärme. Fyll på med allt du har hemma som håller kvar värmen i ugnen även när luckan öppnas. Kom ihåg att lämna plats överst för plåten eller pizzastenen där pizzan ska gräddas.


På sommaren kan du också förvandla din klotgrill till pizzaugn med hjälp av en pizzasten. Kom bara ihåg att lägga glöden runt omkring stenen, istället för rakt under, och glöm inte att lägga på locket. Att göra egna pizzor på utegrillen är ett härligt sätt att laga mat och umgås på samma gång.

Brave new world

I reportaget gör Marcus och Mari en bianco där tomatsåsen ersätts med crème fraiche. På Prostens kallas den Brave new world och toppas med karamelliserad lök, kallrökt fläsk, färsk grönkål, mozzarella, smakrik ost och rabarberchutney. Vill du göra en tomatsås så kan den göras med råmixade kalla konserverade tomater, vitlök, olivolja, salt, örter och parmesan. Det är viktigt att tomatsåsen ska ha lite syra men samtidigt vara mjuk i smaken. Osäker på vilka konserverade tomater som du ska välja? Satsa på hela, skalade italienska san marzano-tomater. De är absolut bäst.

Så för att lyckas med din pizza behöver du egentligen bara komma ihåg ett par viktiga tumregler. Satsa på en bra deg, använd inte för fuktiga ingredienser och kom ihåg att kombinera sötma, sälta, syra och feta smaker. Se också till att hålla din ugn så varm som möjligt. Resten handlar om att experimentera och upptäcka nya goda smakkombinationer. Lycka till!

Bra att ha

Upptäck mer

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

En historisk resa i pizzans hemland

Häng med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.

Smakglädjen blir hetare med chili

Träffa Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, som berättar varför chili är svaret på allt.