Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Minsta kålen har
huvudet på skaft

Vår minsta kålsort är en underskattad grönsak som väcker känslor. Rätt tillagad är den inget mindre än en klimatsmart delikatess fullproppad med nyttigheter.

Brysselkål har ett helt unikt växtsätt, där små minikål huvuden sitter som ett pärlband på en hög och ståtlig stam. Växten kommer ursprungligen från Belgien, där den odlats åtminstone sedan 1400-talet. Gröna sorter är vanligast, men det finns även röda med dragning åt violett.

Trots att kål i allmänhet har blivit trendigt så väntar brysselkålen fortfarande på sitt genombrott. Det är nämligen en grönsak som många av oss antingen älskar eller dissar – trots att det utan tvekan är det gulligaste kålhuvudet av dem alla.

Och visst, överkokt brysselkål som tappat både färg och spänst och smakar beskt gör ingen glad. Men att äta de späda små kålhuvudena perfekt smörstekta eller läckert sprödrostade, är en helt annan grej. Då träder en subtilt blommig smak fram och kanske är det den som gett köksväxten sitt mer poetiska namn: rosenkål.

För att få ut mesta möjliga smak kan man addera lite syra eller sötma vid tillagningen, såsom lite pressad citron eller flytande honung.
Andra smaker som lyfter fram brysselkålens nötiga smak är vitlök, färska örter, rostade nötter och lagrad ost.

Brysselkål är dessutom något av det mest klimatsmarta man kan äta, samtidigt som det är både billigt och mättande. För att inte tala om hur hälsosamma dessa små godingar är; fullproppade med fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Kan det bli bättre?


Brysselkålen odlas i hela Sverige eftersom den tål kyla och till och med smakar bättre efter ett par frostnätter. Skördar gör man från september och så ofta man kan till en bit in i januari.

Hur förvarar man då bäst brysselkål? Jo, kallt i kylskåp, i +2–4 grader. Gärna i plastpåse för att inte torka ut. Optimal luftfuktighet är 95–100 procent. Vid rätt förvaring håller bryssel kålen i flera veckor.

Så lagar du brysselkål

  • Koka med kryssat rotfäste i lätt saltat vatten, gärna med en tillsats av sötma eller syra (som honung eller vinäger).

  • Ugnsbaka med olja/smör, salt och örter.

  • Råstek i halvor med olja/smör, salt och vitlök.

  • Råmarinera genom att skiva och blanda med en syrlig vinägrette och färska örter.

  • Grilla efter att först ha förkokt brysselkålen och sedan penslat med olja och salt.

Tillaga hellre för lite än för länge; runt 90–92 grader är perfekt innertemp eratur. Det går även bra att använda en provsticka för att känna när kålen är al dente.

Tips! Det är inte bara själva brysselkålen som är god att äta utan även skotten, bladen och stammen.


Bra att ha

Upptäck mer

På besök hos Ljusgårda

Träffa Erik Lundgren, mannen bakom en av Europas största inomhusodlingar av sallad.

Följ med på en persisk smakresa

Familjen Hasanizadeh bjuder in till en grillfest som förflyttar sinnena till varmare breddgrader.

Smaker från havet

Får vi locka med misobakad torskrygg eller noripanerad grillost? Här är recepten du inte vill missa.