Close Cookie Preference Manager
Cookie Settings
Vi på Mathem gillar kakor och önskar att ge dig en unik kundupplevelse. För att göra detta använder vi oss av cookies och pixlar. Några av dessa är nödvändiga för att matbutiken ska fungera och andra möjliggör för att du ska få en skräddarsydd upplevelse på vår webbplats. Genom att trycka ”Godkänn alla cookies” godkänner du användandet av alla cookies och pixlar.

Välj istället ”Cookie-inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av cookies.
Läs mer i vår cookiepolicy
Nödvändiga cookies (obligatoriskt)
Några cookies är nödvändiga för att matbutiken ska fungera optimalt, och därför är det inte möjligt att välja bort dessa. Denna typ av cookies gör bland annat att matbutiken kommer ihåg vad du har lagt i varukorgen.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ett kaffe som
känns bra i magen

Förutom en ständigt lysande sol möts Karlstads besökare av en ljuvlig kaffedoft. Det är Löfbergs förtjänst. Här har de rostat kaffe för alla smaker och tillfällen sedan 1906 och jobbar idag extra hårt för en hållbar kaffekultur.

Syskonen Kathrine och Martin är fjärde generationen Löfbergare. Kaffe är deras liv, framtid och historia.
Och Kathrine minns väl sin första kopp.
– Det var speciellt, men gott. Vi hade alltid en massa olika kaffemaskiner hemma och jag tänkte väl att det var så hos alla, men insåg snabbt att det var lite speciellt att växa upp i en kaffefamilj.

Idag är Kathrine styrelseordförande och Martin inköpschef. Tillsammans med sina medarbetare sköter de den dagliga driften av sina två rosterier.

När kaffet kom till Sverige

Det första skålpundet kaffe mättes upp i Göteborgs hamn redan på 1600-talet, men det var först på 1860-talet som det svarta guldet spreds över Sverige. 1906 hade kaffet tagit sig längs Göta älv, över Vänern och in till Kyrkogatan 1 i Karlstads hamn där bröderna Anders, John och Josef Löfberg startade rosteri. Sedan dess har deras kaffe varit ett sätt för många svenskar att umgås.

Med kunskap och engagemang kring både svensk och utländsk kaffekultur vill Kathrine och Martin nu inspirera till nya sätt att skapa goda kaffestunder. Och där spelar hållbarhet och rättvisefrågor en viktig roll.

Fika för framtiden

Idag är Löfbergs en av världens största inköpare och rostare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Och att det ska produceras hållbart grundar sig i familjens värderingar att kaffe och människor ska få växa.
– Som verksamhet måste vi göra vad vi kan för att minska konsekvenserna av klimatkrisen, för om vi inte agerar finns risken att vi inte kommer kunna dricka vårt favoritkaffe i framtiden. Men jag är optimistiskt lagd, så jag tror vi kommer lösa det, säger Martin.

I stället för att vända sig till grossister i Tyskland handlar Löfbergs sina bönor direkt från kaffebönder i 25 länder. På så sätt kan de jobba så nära bönornas ursprung som möjligt. Och för att säkerställa kvalitén på kaffet är det viktigt för Martin att ha en bra relation till odlarna.
– Vi påverkar många människor i vår omgivning. Inte minst bönderna, men också våra kunder här hemma i Sverige. Därför är det en viktig styrka att kunna jobba långsiktigt i våra relationer. Det känns bra i magen.

Ett blek böna blir svart guld

8–15 minuter. Mer tid tar det inte att rosta kaffebönorna. Men det är viktiga minuter som gör all skillnad i världen för det kaffe som sedan hamnar i koppen. Det är då som kaffets över niohundra aromer kommer till liv. Det finns över 60 olika bönsorter. Robusta och Arabica är de vanligaste. I Löfbergs kaffe hittar man mest Arabica som har mild och frisk smak som passar bra för bryggkaffe. Robustan har en mer mustig och besk smak och används oftare till espresso. För att kaffet ska smaka så bra som möjligt ska det rostas på färska bönor.

– Man måste passa på när skörden är färsk, annars falnar smaken. Så det är viktigt att man följer skördarna över jorden så att man alltid kan få tag på färska bönor, säger Martin.

Bönorna provsmakas på plats och när de kommit till rosteriet i Karlstad provas de igen. Och igen. Varje paket kaffe har genomgått ca tio olika smaktillfällen. Provsmakningen av det färdiga kaffet kallas för koppning och fungerar ungefär som vinprovning. Martin och hans team provsmakar – och spottar ut – cirka tre hundra koppar om dagen, per person.

– Provsmakningen är avgörande för att kvaliteten och de olika smakkaraktärerna bibehålls. Inköparna vet vilka smaker de är ute efter när de besöker odlare och agenter. De vet hur jordmån, väder, vind och annat påverkar hur man odlar och torkar bönorna. Men också hur man processar dem så de får en så god smak som möjligt.

Från kafferep till cold vanilla frappuccino

Vad sägs om en cortado, en smaksatt frappuccino med sojamjölk, eller bara en slät kopp kaffe? Trots att kaffekultur idag kan ta sig så många uttryck och former, så menar Kathrine att det är en global kultur som för människor samman, både när det produceras och dricks.
– Oavsett vem vi är eller var vi bor i världen så sätter vi oss ner och njuter av en kopp gott kaffe med vänner. Vi brukar säga att kaffe är det sociala kittet som bidrar till både samtal och diskussioner.

Löfbergs kaffebönor plockas i Asien, Afrika, Syd- och Centralamerika, just för att olika jordmån och klimat ger bönorna olika smak. Sedan får varje kaffesort sin karaktär genom att bönorna rostas en viss tid i en viss temperatur. Att få fram ett brett sortiment från några få bönsorter är ett hantverk som kräver kunskap, känsla och kärlek. Tänk så mycket jobb det ligger bakom den där uppiggande koppen vi alla tar för givet. Tack för kaffet, Löfbergs!

5 tips till hemma-baristan:

  • Rengör din kaffeapparat regelbundet.
  • Köp kaffe av bra kvalitet.
  • Förvara kaffet svalt, torrt, mörkt och lufttätt.
  • Använd alltid kallt vatten.
  • Drick gärna kaffet ur en tunnare kopp.

Kreera med kaffe

Upptäck mer

Sommarens godaste pizzarecept

Slå till på en romersk pizza med rostade tomater, en bianco med krispig potatis eller varför inte en dessertpizza?

En historisk resa i pizzans hemland

Häng med på en resa bland tunna, tjocka, runda och fyrkantiga pizzor. Från Piemonte i norr till Sicilien i söder.

Smakglädjen blir hetare med chili

Träffa Sakura Holmqvist, chiliälskaren bakom Skånsk Chili, som berättar varför chili är svaret på allt.